Cyberpesten in klaschats: Een onzichtbare dreiging
- r0654736
- 26 mrt
- 2 minuten om te lezen
Waarom koos ik hiervoor?
Ik heb gekozen om het artikel over cyberpesten in klaschats en exposegroepen te bespreken omdat het een actueel en zorgwekkend probleem is binnen het onderwijs. Jongeren brengen veel tijd door op digitale platformen en wat daar gebeurt, heeft een directe impact op hun welzijn. Dit onderwerp raakt niet alleen leerlingen maar ook leerkrachten, ouders en de bredere samenleving. Enkele maanden geleden kondigde onze regering een smartphoneverbod aan dat volgend schooljaar van start zal gaan. De vraag is dan ook of dit een deel van het cyberpesten zal aanpakken.
Wat me vooral opviel in dit artikel was de nadruk op de rol van de leerkracht in dit hele gebeuren. Vaak wordt cyberpesten gezien als iets wat buiten de schoolmuren gebeurt maar dit artikel maakt duidelijk dat de effecten ervan voelbaar zijn in de klas. De oproep om als leerkracht niet weg te kijken, vind ik bijzonder krachtig.
Hoe heb ik het ervaren?
Het lezen van het artikel was confronterend omdat het duidelijk maakte hoe wijdverspreid en ernstig het probleem is. De impact van cyberpesten gaat verder dan enkele kwetsende berichten; het kan leiden tot ernstige psychologische gevolgen en zelfs schooluitval. Toch vond ik het ook inspirerend, het artikel benadrukte dat leerkrachten wel degelijk een verschil kunnen maken. Als toekomstig leerkracht zie ik hier dan ook een mooie uitdaging in.
Dit artikel deed me anderzijds ook beseffen hoe belangrijk het is om als leerkracht een brede culturele en digitale kennis te hebben. Cyberpesten is niet alleen een technologisch probleem maar ook een maatschappelijk en ethisch vraagstuk. Het zette me aan tot nadenken over hoe ik leerlingen in de toekomst beter kan begeleiden in hun online gedrag. Het artikel leerde me dat het niet genoeg is om af en toe een les over online gedrag te geven; het moet een doorlopend gesprek zijn binnen de klas.
Toepassing in de klaspraktijk
Deze kennis kan mijn klaspraktijk verrijken door het gesprek over online gedrag structureel te integreren. Dit kan door bijvoorbeeld klasafspraken te maken over sociale media, digitale geletterdheid actief te bevorderen en leerlingen bewust te maken van de impact van hun online acties.
Conclusie
Dit artikel herinnerde me eraan dat de digitale wereld niet losstaat van de fysieke wereld. Wat online gebeurt, heeft wel degelijk serieuze gevolgen. Als leerkrachten hebben we de verantwoordelijkheid om niet weg te kijken maar het gesprek aan te gaan en onze leerlingen te begeleiden in het verantwoord omgaan met sociale media. Laten we daar dan ook een grote uitdaging in zien!
Het is een HOT item waar nu stilaan wordt gezien wat het voor schade aanricht.
Ik zag de rminiserie Adolescence. Hoe onwetend de volwassen wereld is over alleen maar de emoijs. Ik schrok dat deze taal zoveel te weeg kan brengen en dit artikel en jou samenvatting geeft ook aan wat voor nood aan sensibilisering nodig is. Men zou bijna een vak moeten hebben omgaan met sociale media en hoe je beschermen tegen de mogelijke negatieve impact. Misschien zou er een extra uur in het middelbaar moeten zijn waar de nieuwe media en zijn valkuilen worden aangetoond. Ook dat ze de impact op hun verdere leven beseffen op sociaal, emotioneel en psychisch vlak.
Zelf gaf ik les in Nederlandse scholen…
Hoi hoi
Dit artikel sprak me meteen aan, omdat een soortgelijke situatie zich in mijn klas voordoet. Leerlingen zijn altijd online bereikbaar en communiceren razendsnel, vaak zonder toezicht of controle. Hierdoor kunnen kwetsende opmerkingen gemakkelijk worden gemaakt, zonder dat een volwassene het opmerkt. De rol van de leerkracht is hierin oh-zo-belangrijk.
Als klastitularis ga ik vaak met mijn leerlingen in gesprek over dit onderwerp. Ze zijn daar erg open over en melden ook problemen die zich buiten de schooluren in chats voordoen. De combinatie van lessen over ‘hoe gedraag ik me online’ en het open gesprek aangaan met zowel leerlingen als ouders, werkt. Dat lost niet alles op, maar het zorgt er in ieder geval voor dat leerlingen weten waar…