Rijke teksten in taaldiverse (of OKAN-) klassen
- r0654736
- 5 apr
- 2 minuten om te lezen

Ik heb ervoor gekozen om mij te verdiepen in het artikel "Aan de slag met rijke teksten in taaldiverse (of OKAN-)klassen" omdat taalverwerving en leesontwikkeling in het onderwijs mij nauw aan het hart liggen als toekomstig leerkracht Nederlands. Het begeleiden van leerlingen met een taalachterstand is een uitdaging die veel leerkrachten meer en meer tegenkomen vandaag de dag. Ik was benieuwd naar interessante methodieken om hen beter te ondersteunen in dit verhaal. Dit artikel sprak me tenslotte ook aan gezien onze opdracht voor het poëzieleerpad voor de doelgroep OKAN zal zijn, ik hoopte dat dit artikel ook een beetje een inspiratiebron kon zijn voor deze opdracht.
Het idee dat rijke teksten, ondanks hun complexiteit, juist een krachtig middel kunnen zijn voor taal- en leesontwikkeling, vond ik erg boeiend. Vaak wordt aangenomen dat eenvoudige teksten beter werken voor taalleerders, dit artikel pleit voor het tegenovergestelde. De tien bouwstenen die worden aangeboden, geven concrete handvatten om rijke teksten toegankelijk te maken voor alle leerlingen.
Ik verwachtte praktische inzichten te krijgen in hoe rijke teksten kunnen worden ingezet in een taaldiverse klas. Daarnaast hoopte ik op methodes die niet alleen theoretisch kloppen maar ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn in de klaspraktijk. De tien bouwstenen bieden een gestructureerde aanpak en zijn toepasbaar in verschillende onderwijssituaties. Vooral de nadruk op interactie en actieve verwerking van teksten sprak mij aan. Het idee dat leerlingen niet alleen passief lezen, maar ook spreken, schrijven en samenwerken rond een tekst, sluit mooi aan bij de visie op onderwijs en de eerdere informatie vanuit onze lessenreeks. De aanpak waarbij leerkrachten als model fungeren en strategieën hardop voordoen lijkt me logisch. Daarnaast werden digitale hulpmiddelen en ondersteunende werkvormen besproken, steeds vaker worden deze werkvormen geïntegreerd tijdens de lessen, ze zijn zelfs niet meer weg te denken uit ons onderwijs. Ik zie enkele verbanden met eerdere activiteiten rond literatuur en taalstimulering. Bijvoorbeeld, bij poëzieworkshops of theaterprojecten wordt vaak ingezet op rijke taal en actieve verwerking van teksten dit werd ook eerder besproken in één van onze voorgaande lessen. Ook hier draait het om het ervaren, interpreteren en bespreken van taal in een betekenisvolle context.
Dit artikel heeft me nog meer doen inzien hoe belangrijk taal en tekst zijn in mijn eigen proces als toekomstig leerkracht. Mijn waardering voor literaire en inhoudelijk rijke teksten is gegroeid, ik besef nu dat ook leerlingen met beperkte taalvaardigheid hiervan kunnen leren als ze de juiste begeleiding krijgen. Het heeft mijn inzicht in taalverwerving en didactiek verrijkt. Ik zie nu beter hoe ik rijke teksten toegankelijk kan maken voor leerlingen en hoe belangrijk interactie en herhaling zijn in het leerproces.
Conclusie:
Doordat ik momenteel nog geen ervaring heb binnen het onderwijs is het voor mij soms lastig om de theorie voor te stellen in de praktijk. De informatie is vaak heel abstract, echter is deze informatie noodzakelijk om in de praktijk de juiste info te kunnen brengen naar leerlingen toe. Dit aritkel geeft inzicht in de tien bouwstenen voor krachtige leeslessen, er staan ook enkele praktische tips in die zorgen voor meer inzicht in hoe deze informatie kan worden overgebracht naar de leerlingen. Het is een artikel waar je in de praktijk als startende leerkracht mee aan de slag kan gaan. Zeker de moeite waard dus!
Kommentarer